Tips om beter te sparen

Sommige krijgen mee uit hun opvoeding dat ze geld moet sparen, en ander heeft juist geleerd om geld uit te geven. Het kan nooit kwaad om wat geld te sparen en een buffer op je rekening te hebben. Hier vind je een aantal tips om te sparen.

Sparen is een beetje als een gezond dieet of sporten. In de eerste dagen gaat het goed, maar volhouden blijkt toch lastig te zijn. Bij sparen gaat dit ook zo. In het begin gaat het goed, maar naar een tijdje komt toch je koopdrang omhoog en wil je per se die nieuwe schoenen hebben. Of je wilt je graag iets aan je huis veranderen, wat toch meer kost dan dat je dacht.

Allereerst is belangrijk dat je inzicht hebt in je uitgaven. De vaste lasten zijn elke maand hetzelfde en kan je dus makkelijk op een rijtje zetten.  De losse kosten daarentegen zijn elke maand verschillend en onoverzichtelijk. Houd daarom globaal bij waar je je geld aan uit geeft per maand. De kans is groot dat je verbaasd bent over de hoeveelheid onzin aankopen die je doet per maand. Daarnaast krijg je ook een goed inzicht hoeveel geld je over houdt aan de eind van de maand en wat je dus opzij kan zetten.

Geef een bonus of een salarisverhoging niet uit. Als je in een maand een extra bedrag ontvangt is het handig om dit bedrag opzij te zetten. Je bent niet gewend dat je het geld hebt dus in principe veranderd er niks. Spaar ook meteen als je je salaris binnen krijgt. Geeft het een prioriteit. Vaak zeggen mensen tegen zichzelf dat ze het geld gaan sparen wat er aan het einde van de maand overblijft. De kans is groot dat er dan nooit geld overblijft aan het einde van de maand. Zo zit een mensen in elkaar.

Naast sparen kan je ook besparen. Koop dure boodschappen zoals wasmiddel in de bonus. Gebruik je spaarkaarten bijvoorbeeld. Je kan ook besparen op vaste lasten. Check af en toe je abonnementen zoals kranten, Netflix, Videoland, magazines etc. Zonder dat je het door hebt besteed je hier heel veel geld aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *