Springen als work-out

Springen als work-out

Je hebt het misschien wel eens gehoord. Touwtjespringen is een zeer effectieve work-out. Het wordt ook vaak gebruikt als warming- up. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van springen? En telt springen op mijn trampoline 305 dan ook?

Kracht

Tijdens het springen moet je veel kracht zetten om je lijf in de lucht te krijgen. Dit is best wel zwaar en hiermee train je dus ook je kracht. Niet alleen je benen worden hiervoor ingezet, het zwaaien van het touw traint ook je schouders, armen en je rug. Een full-body work-out dus.

Cardio

Touwtjespringen traint ook het uithoudingsvermogen. Door minimaal tien minuten continue te springen word je aerobe systeem geprikkeld. Dit betekent dat je een heel hoge hartslag kunt bereiken en hiermee een effectieve cardio work-out aan het uitvoeren bent. Hierdoor verbetert je conditie. Tien minuten touwtjespringen zou dezelfde verbetering in uithoudingsvermogen kunnen opleveren als 12 minuten hardlopen. Als leuke afwisseling zou je dus zeker je hardlooprondje kunnen vervangen door een goede springsessie.

Sterke botten

Omdat springen een gewicht dragende activiteit is stimuleert het ook de aanmaak van botmassa. Een aantal keer per week minimaal vijf minuten springen kan de botdichtheid aan aanzienlijk verbeteren. Wie had dat verwacht? Ik niet.

De trampoline

De meeste van de hierboven genoemde gezondheidsvoordelen komen vooral voort uit de intensiteit van het touwtje springen. Springen op een trampoline is een stuk minder intens. Je hoeft minder kracht te zetten, je hartslag stijgt minder snel en je hoeft minder gewicht te dragen. Alle effecten die ik hiervoor noemde zullen wat minder zijn. Maar ik voel het zeker wel als ik op de trampoline spring. En het is een stuk leuker dan touwtjespringen. Dus laten we er van uit gaan dat, als je dubbel zo lang springt op een trampoline, je uiteindelijk ook van deze fijne gezondheidsvoordelen mag genieten. Ik kan dat niet verzekeren, maar ik kan wel verzekeren dat je daar veel lol mee zult hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *