Ontdek de voordelen van BCAA’s voor vrouwen

Aminozuren zijn belangrijk voor je lichaam. Zo zijn er 9 aminozuren die essentieel voor ons zijn. Drie van zijn ondergebracht als BCAA: leucine, isoleucine en valine. Deze 3 aminozuren behoren tot de zogenaamde vertakte keten aminozuren en hebben een specifieke vorm. De meest bekend eigenschappen van dergelijke aminozuren hebben impact op onze metabole routes en voor de ontwikkeling van spieren. De grootste hoeveelheden van deze aminozuren in voedingsmiddelen zijn te vinden in melk en zuivelproducten, eieren en vlees en vis.

Eigenschappen van aminozuren in BCAA

Leucine
Heeft een sterk anti-katabole werking. Het helpt spierweefsel te beschermen tegen de afbraak ervan tijdens langdurige reductie, bijvoorbeeld als je ziek bent. Wanneer het lichaam opgeslagen energiebronnen gebruikt, nemen niet alleen vet, maar ook spiercelvoorraden af. Daarnaast beschermt leucine het lichaam tegen cortisol (stresshormoon). Ook is het verantwoordelijk voor het handhaven van normale bloedsuikerspiegels.

Isoleucine
Dit ondersteunt de genezing van spiercellen en wonden. Verder neemt het deel aan het proces van bloedstolling en spiereiwitsynthese. 

Valine
Is verantwoordelijk voor het energieopwekkingsproces. Dit aminozuur is noodzakelijk voor het functioneren van het zenuwstelsel.

Minder moe voelen tijdens de training

Het gebruik van BCAA supplementen zorgen ervoor dat je langere trainingen kunt voeren, omdat het een groot effect heeft op de functies van het zenuwstelsel. Aminozuren vertragen het gevoel van vermoeidheid. BCAA is meestal bekend bij iedereen voor het beschermen van spierweefsel. Tijdens een negatieve balans qua calorieën is het makkelijker om de opname van aminozuren uit spiereiwitten te provoceren, daarom wordt BCAA ingezet om je te helpen de hoeveelheid energie op een niveau te houden dat dit proces zal blokkeren. Dankzij de consumptie van BCAA’s vóór het sporten, zullen aminozuren worden gebruikt voor de behoeften van je metabolisme tijdens fysieke inspanning.

Vermindert het gevoel van spierpijn na het sporten

Een ander effect van BCAA is minder spierpijn. Na intensieve, harde krachttraining of hardlopen treedt spierpijn op, meestal na 24 tot 48 uur na het einde van je kracht inspanning. Het gebruik van dergelijke aminozuren vermindert het gevoel van zogenoemde pijn. Als je vaak dit soort spierpijn hebt, is het de moeite waard om BCAA te gebruiken bij de training. De snelheid van regeneratie zal veel sneller zijn en spierpijn zal veel lager zijn. De beste periode van consumptie van vertakte keten aminozuren is de tijd voor of tijdens krachttraining. De dosis per portie moet ongeveer 5 tot 15 g pure aminozuren zijn, afhankelijk van de lengte en intensiteit van de training. 

Hoe werken BCAA aminozuren op het vrouwelijk lichaam?

De inname van BCAA’s door vrouwen werkt eigenlijk hetzelfde als voor mannen. Ze beïnvloeden de remming van katabolisme en ondersteunen het proces van het verminderen van lichaamsvet. Hierdoor kunnen vrouwen die wat gewicht willen verliezen dit doen zonder angst dat hun trainingsinspanningen tevergeefs zullen zijn. BCAA-aminozuren beschermen je lichaam tegen cortisol, verminderen de hoeveelheid suiker in het bloed en ondersteunen en versnellen de regeneratie na de training. Deze verbindingen worden ook aanbevolen tijdens de periode van het opbouwen van spiermassa, omdat hun effecten ook zeer zichtbaar zijn. BCAA helpt vrouwen en mannen om zich te ontdoen van het gevoel van vermoeidheid tijdens de trainingseenheid en het verminderen van pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *